Πρωτογενής τομέας, επιχειρηματικότητα, θέσεις εργασίας

1) Ισόρροπη παραγωγική ανάπτυξη απ’ άκρη σ’ άκρη στο δήμο Σουλίου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες με οφέλη για τους συνδημότες μας.

2) Αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών με σεβασμό στο περιβάλλον, μείωση του κόστους άρδευσης και παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

3) Ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, διασύνδεση της παραγωγής με την αγορά, παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας και ενίσχυση του αγροτουρισμού.

4) Συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα. Η Παραμυθιώτισσα Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας, κ. Άννα Κούρτη είναι εδώ και μήνες συντονίστρια της παράταξης μας υπεύθυνη για την εκπόνηση του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης στο δήμο Σουλίου.

5) Καλλιέργεια και των 35 χιλ. στρεμμάτων του κάμπου της Παραμυθιάς, αντί για τα μόλις 3 χιλ. που καλλιεργούνται σήμερα. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με φορείς και μελετούμε προτάσεις συμβολαιακής γεωργίας που αποτελεί μια από τις δυναμικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής. Την απόφαση όμως θα την πάρουν οι ίδιοι οι συνδημότες μας παραγωγοί.

6) Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους κτηνοτρόφους του δήμου μας αξιοποιούμε διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους και δημιουργούμε Κτηνοτροφικό Πάρκο στο δήμο μας.

7) Δημιουργούμε Τράπεζα Σπόρων στο δήμο Σουλίου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μια επισκέψιμη δομή για την προστασία του φυτικού δυναμικού της Ηπείρου, τη συγκέντρωση και φύλαξη των σπόρων, τον πολλαπλασιασμό και τη διάδοση της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών καλλιεργήσιμων φυτών.

8) Λειτουργία Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο δήμο με εξειδικευμένο προσωπικό που θα προσφέρει One Shop Stop πληροφορίες και γνώσεις στους αγρότες μας και ενημέρωση για αξιοποίηση κονδυλίων από προγράμματα.

9) Ενεργοποίηση του πολύτιμου δυναμικού των απόδημων επιστημόνων του δήμου Σουλίου στη διαδικασία αναπτυξιακής ανάταξης του τόπου μας.

10) Συντονισμός δράσης με τον Ο.Λ.ΗΓ. για να δώσουμε ζωή στο Βιοτεχνικό Πάρκο στην Γκρίκα, ως τμήμα ενός διπολικού (με την Ηγουμενίτσα) Εμπορευματικού Κέντρου (Freight Village).

11) Διεκδίκηση κατασκευής και λειτουργίας των προβλεπόμενων Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στο Ελευθεροχώρι.

12) Προώθηση της τοπικής μας γαστρονομίας και του τοπικού αγροτοδιατροφικού επιχειρείν.

13) Υποστηρίζουμε την εμπορική κίνηση τις μέρες των εορτών με πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων στο κέντρο της Παραμυθιάς και του Γαρδικίου.

14) Συντονισμός δράσης με τους επιχειρηματίες στο δήμο Σουλίου ανά κλάδο δραστηριότητας (εμπόριο, μεταποίηση, τουρισμός, μεταφορές, υπηρεσίες) και προώθηση λύσεων στα προβλήματα που τους απασχολούν.

15) Διοργάνωση δωρεάν σεμιναρίων συμβουλευτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο δήμο μας.