Blog

Home   ΝΕΑ    Συνέντευξη του Νικόλα Κάτσιου στο περιοδικό Step

Συνέντευξη του Νικόλα Κάτσιου στο περιοδικό Step

  1. Ποιο ήταν το κίνητρο σας ώστε να διεκδικήσετε τον δήμο Σουλίου;

Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ξεκίνησε για μένα σε ηλικία μόλις 31 ετών ένα γοητευτικό αυτοδιοικητικό ταξίδι ευθύνης και προσφοράς προς τους πολίτες και τον τόπο. Με τη θεσμική ιδιότητα του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου αλλά και του περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας στήριξα κάθε ώριμη μελέτη των ΟΤΑ της περιοχής και προώθησα κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία που θα τόνωνε την τοπική οικονομία. Δεν σας κρύβω ότι το έκανα με ιδιαίτερη χαρά όταν επρόκειτο για έργο στο δήμο της καρδιάς μου, το Δήμο Σουλίου.

Ύστερα από την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια, σήμερα στα 40 μου συνεχίζω να έχω τον ίδιο γοητευτικό και ελκυστικό στόχο αυτή τη φορά για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, τον τόπο στον οποίο επιστημονικά, επαγγελματικά -ως ελεύθερος επαγγελματίας- και κοινωνικά δραστηριοποιούμαι, το Δήμο Σουλίου.

Μαζί με τους συνεργάτες μου βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς και τους απόδημους συμπατριώτες μας και έχοντας την ίδια αγωνία, συζητούμε το πώς οραματιζόμαστε και κυρίως το πώς με σχέδιο, πρόγραμμα και μετρήσιμο αποτέλεσμα θα μετατρέψουμε την Παραμυθιά, τον Αχέροντα και το Σούλι σε πρωταγωνιστές ανάπτυξης. Και θα το κάνουμε!

 

  1. Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας;

Συνοδοιπόροι στην πορεία δημιουργικής ανασυγκρότησης που ήδη έχουμε ξεκινήσει στο δήμο Σουλίου είναι όσοι αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου και με βάση ένα κοινό σχέδιο δράσης δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε μια επανεκκίνηση ανάπτυξης, ώστε πάμε το δήμο μπροστά!

Συγκροτήσαμε μια δημοτική παράταξη νίκης με υπερκομματικά και πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά στην οποία συναντώνται συνδημότες μας από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, οι οποίοι είναι διακεκριμένοι επιστημονικά, επαγγελματικά, κοινωνικά και φυσικά αυτοδιοικητικά.

Όταν θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιό μας θα διαπιστώσετε, ότι η προσωπική διαδρομή του καθενός από εμάς θα εγγυηθεί έμπρακτα την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει.

 

  1. Η κομματική ταυτότητα έχει θέση μέσα στον δήμο;

Η δημοτική  μας παράταξη έχει καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και υπηρετεί με συνέπεια τη λειτουργία μιας νέας δημοτικής αρχής που θα έχει ως βάση τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της διασφάλισης της νομιμότητας των πράξεων αλλά και του πολιτικού πολιτισμού, που επιβάλλει την αντιμετώπιση όλων των κατοίκων με σεβασμό και ισοτιμία. Γι’ αυτό και δεσμευτήκαμε ότι θα λειτουργήσουμε πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες.

Σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο των πολιτικών κομμάτων στη λειτουργία της δημοκρατίας, όμως τους στέλνω ένα ηχηρό μήνυμα, ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα μείνουν μακριά από το δημαρχείο. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να κομματικοποιήσει την αυτοδιοίκηση στον τόπο μας. Εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας και δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε τους πολίτες, τον τόπο και κανέναν άλλον.

    4. Ποια είναι η θέση σας για τον πρωτογενή τομέα;

Η ανάπτυξη του Δήμου Σουλίου περνάει υποχρεωτικά μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, με άξονα μια δυναμική και βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία αλλά και με την ταυτόχρονη στήριξη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία, ώστε να αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης που θα αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα κρατήσει τους νέους ανθρώπους στον τόπο μας, θα ενισχύσει την τοπική οικονομία, θα προστατεύσει το περιβάλλον και θα κάνει τα ποιοτικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά.

Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η διασύνδεση της παραγωγής με την αγορά, η παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας με χαρακτήρα “Brand-Σούλι”, η προώθηση του αγροτουρισμού, σε συνδυασμό με την ανάγκη για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών, τη μείωση του κόστους άρδευσης και παραγωγής αλλά και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, έχουν αποτελέσει για το προεκλογικό μας πρόγραμμα πεδία εποικοδομητικού προβληματισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιήσαμε το πολύτιμο δυναμικό των απόδημων επιστημόνων του δήμου Σουλίου και ορίσαμε την απόδημη Παραμυθιώτισσα κ. Άννα Κούρτη, Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Συντονίστρια της δημοτικής μας παράταξης, υπεύθυνης για την εκπόνηση του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα υλοποιήσουμε στο δήμο ως νέα δημοτική αρχή.

       5.Ποια την γνώμη σας ποια είναι τα «δυνατά» χαρτιά του δήμου Σουλίου και πού θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας;

Για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου τοπικής ανάπτυξης για την επόμενη τετραετία στο δήμο Σουλίου υπάρχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και πολλά προβλήματα τα οποία έχουμε ήδη βάλει σε μια εξίσωση από τη λύση της οποίας θα αποκομίσουν οι πολίτες και η περιοχή προστιθέμενη αξία ανάπτυξης. Συνοπτικά, απαραίτητα συστατικά ανάπτυξης με ρίζες στο παρελθόν αλλά και δυναμική πορεία στο μέλλον αποτελούν ο πολιτισμός, η ιστορία, η λαϊκή μας παράδοση, ο τουρισμός, η πολυμορφία του ανάγλυφου της περιοχής, τα τοπικά μας προϊόντα, οι εναλλακτικές μορφές αθλητισμού και φυσικά ο μόχθος του κάθε συνδημότη μας που πασχίζουμε μέσα σε αντίξοες συνθήκες να στηρίξουμε την τοπική μας οικονομία.

Όμως υπάρχουν και τομείς που θα πρέπει στους οποίους θα πρέπει να ενσκήψουμε και να τους στηρίξουμε με βάση ένα ήδη καταρτισμένο πρόγραμμα δράσης για την επόμενη τετραετία. Αυτοί είναι η εξωστρέφεια, η προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η τόνωση της τοπικής οικονομίας, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η εξυπηρέτηση του πολίτη, η περεταίρω αναβάθμιση των παρεχομένων δημοτικών υπηρεσιών, ο ψηφιακός δήμος, το κυκλοφοριακό στον αστικό ιστό και οι συγκοινωνίες που θα ενώνουν το κέντρο ακόμη και με τα πιο απομακρυσμένα χωριά.

Μας περιμένει σκληρή δουλειά, όμως πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, το σχέδιο και θα βάλουμε το δήμο Σουλίου στις ράγες της ανάπτυξης!